Yangın baplarının içeriden dışarıya hakikat açılması gerektiği ve yalnızca tatbikatlar ile acil durumlarda kullanılması gerektiği tüm yönetmeliklerde yazsa da; uğruluk kabilinden temelı zırtlak durumlar dâhilin kullanılması olası yangın kapılarına önlem üzere yangın kapısı alarmı takılmışr.
Yangın Kapısı Kilidi kapının tabiatıyla kapanması ile müşterek devreye giren, ısı ve tütünın vesair tarafa geçmesini önleyen Yangın Kapısı Mekanizmalarının en önemlilerinden birisidir. Bu kilit sayesinde Yangın Kapısı kesifı hızlıya kapanmaktadır.
Yangın kapisinda panik pas kolu panik simultane kapının kolaylıkla açılması için kullanılır. Panik barlı yangın merdiveni kapısı sebebiyle yangın merdivenine ulaşım kolaylaşır. Yangın kapılarının yangına metanet sınıfları, alelumum A, B ve C olarak sınıflandırılır.
Bu önlemler kapsamında gereken noktalarda sınırlı bir süre ısı ve flama geçişine direnebilecek Yangın Kapıları kullanılır.
Ana özelliği yangına metanet olan yangın bapları, çok koca sıcaklıktaki yangınlara binaen insanların emniyetli bir şekilde kaçmalarını sağlar ve herhangi bir yangın çabucak binadan tam çıkış karınin kullanılması gerekir.
Yangın kapısı, manzum hizmet gerektirir. Yangın kapkaloriın tekdüze olarak sınav edilmesi ve hizmetı bünyelması, bapnın yangına karşı dayanıklılığını ve çtuzakışabilirliğini korur.
Dayanıklılık: Yangın kapısının yangına dayanıklı olması ve belli bir müddet boyunca ısıyı engelleyebilmesi önemlidir. Kapının dayanıklılığına göre belirlenen “EI” kıymeti, yangına karşı direnç seviyesini belirtir.
Bu nedenle, sertifikalı yangın bapları henüz güvenlidir ve bu da fiyatlarını zaitrabilmektedir.
Eğer bir bapnın yangına dayanıklılık dair bir belgesi yoksa bu durumda bu baplar umumi olarak ivedili çıkış kapısı alegori yapı yamaç aralarındaki merdiven intikallerinde kullanılmaktadır. Bu tip kapılar görünüm olarak yangın kapısı ile aynı olsa da özellikleri genel olarak farklıdır. Tercihe göre midedokuması ve kullanılan sac lakırtıınlığı standarttan elan rikkatli kullanılarak maliyet düşürülmekte ve yangın kapısının pahaı elan buna bağlı olarak daha adi olmaktadır.
Semtıcı gereç yürekermeyen ve kanatıcı malzeme depolanmayan ıslak hacimlere, cihetıcı malzeme ihtiva etmeyen ve yangına dirençli yapı elemanları ile ayrılan yangın merdiveni yuvalarına, asansör kuyusuna ve gazlı, kuru toz, ab sprey ve benzeri diğer kendiliğinden söndürme sistemleri ile korunan mahallere yağmurlama sistemi konstrüksiyonlmayabilir.
Yangın Çıkış Kapısı yangın yönetmeliğine mutabık olarak belirlenen yerlere ve sayılara nazaran yerleştirilmelidir. Bu kapının üzerinde veya yakınında Yangın Çıkış İşareti bulunmalı, kapı her devir degaje buzakılmalı ve engellenmemelidir.
Binada mevcut kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden dışarıya veya yangın merdivenlerine erişmesinı sağlayıcı Yangın Kapısı modelleri kendi içinde tenha kanatlı, çift kanatlı ve ürkü barlı Yangın Bapları olarak sınıflandırılmaktadır.
Yangın baplarında kapıyı açan ve aynı zamanda insanların tutabileceği tutacakların veya kolların yangından etkilenmeyecek şekilde birinci sınıf olması, uz malzemelerden mimarilması gerekir. Dekoratif yangın bapları son yıllarda çok yeğleme edilen baplar olsa da en berk bapların binanın gestaltsına elverişli çelik gibi malzemelerden üretilen baplar Yangın merdiveni kapısı olduğu gerçeği bileğçalışmamemiştir.
Hatta yangın kapısı şartnamesi hazırlayarak ihaleye çıdem birhayli firma da bulunmaktadır. Bu firmalar kendilerine özgü binaların yangın kapılarının nasıl olmasını istiyorlar ise o talepleri yekta bir şartnamede yangın firmalarına göndermektedir.